Chiboustgratinerad päronpytt

                                                                                                                          

Ingredienser                                                                                                                                                           

För 6 personer ( )                                                                                                                                                         

 Recept

Chokladchiboust

Maräng

Garnering

Chiboustgratinerad päronpytt

1.  Skala, kärna ur och skär päronen i sockerbitsstora tärningar. Stek päronbitarna gyllenbruna i smör och socker. Använd en varm vid panna så att de får färg. De ska bli gyllenbruna. Ställ åt sidan.

2. Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Finhacka chokladen och smält den i t.ex. mikrovågsugn. Ta ut och rör om då och då så att den inte bränns.

3. Blanda mjölk, grädde, äggulor och maizena. Sjud upp till en kräm under ständig omrörning. Lyft upp gelatinbladet och tillsätt det i den varma krämen. Rör tills det smält. Häll krämen över chokladen. Rör tills chokladen är inblandad. Täck med plastfolie och ställ åt sidan.

4. Gör marängen. Vispa äggvitor, citronsaft och 1 msk strösocker på medelhastighet med elvispen tills skummet är pösigt. Tillsätt ytterligare 1 msk socker under vispning och sedan den sista matskeden socker. Vispa på hög hastighet till en fast maräng.

5. Vänd ner den varma krämen i marängen till en lätt och luftig kräm. Fördela drygt hälften av krämen i cocotteformar som rymmer ca 1 dl. Fördela päronpytten ovanpå och till sist resten av krämen.

6. Ställ formarna i frysen minst 3 timmar om du ska stjälpa upp dem. I annat fall räcker det med 1 timme.

7. Sätt ugnen på grill. Stjälp ev. upp de frysta formarna på desserttallrikar som tål värme. De kan också serveras direkt i portionsformarna.

8.Strö över ca ½ msk socker och gratinera dem direkt under grillen tills sockret karamelliserat sig. Enklast är att använda en liten gasolbrännare. Låt dem sedan stå i rumstemperatur ca 30-60 minuter, den längre tiden om de står kvar i formen. Garnera med hallon och citronmeliss.