Rabarberhavrepaj

 

En rabarberhavrepaj perfekt att servera efter middagen.

 

Ingredienser

 

8 portioner

500 g             ansade rabarber

3 dl                (180 g) vetemjöl

4 dl                (140 g) havregryn

2 dl                (170 g) strösocker

2 tsk              bakpulver

100 g             smör

100 g             margarin

2 msk             potatismjöl

                     

 

 

Gör så här

Ingredienserna är anpassade till en pajform med 25 cm diameter. Fyllning: Ansade rabarber, skurna i 1/2 cm stora bitar (frysta eller färska). Om frysta rabarber används, låt dem tina i ett durkslag och häll bort den avrunna saften. 3/4 dl (65 g) av strösockret och potatismjölet. Sätt ugnen på 200°C. Smörj en pajform som är 25 cm i diameter. Blanda alla torra ingredienser och arbeta in smöret och margarinet med fingrarna eller en gaffel. Det skall bli en smulig deg utan fettklumpar. Lägg hälften av degen i den smorda pajformen och platta till så att formens botten blir täckt. Sprid ut rabarbern jämnt ovanpå degen. Strö över sockret blandat med potatismjölet. Låt stå 10 minuter innan resten av degen smulas över. Grädda i mitten av ugnen i 200 °C ugnsvärme i 20-25 minuter. Pajen skall få en gyllene färg på ytan. Servera med vaniljsås, marsánsås, vispad grädde eller vaniljglass.

 

                                           

 

Vaniljsås 4p

 

Vaniljsås:

1 st                vaniljstång

3 dl                gräddmjölk

3 st                äggulor

2 msk             socker

2 dl                vispgrädde

 

 

 

Vaniljsås: Dela och skrapa ur vaniljstången. Lägg skrapet + vaniljstången i en kastrull och tillsätt gräddmjölken. Koka upp alltsammans. Ta kastrullen från värmen och låt grädden stå och dra i 15 min.

Vispa ihop äggulor och socker och häll blandningen i grädden. Sjud såsen försiktigt under vispning tills den blir lagom tjock. Ta upp vaniljstången och låt såsen kallna. Vispa grädden och blanda ner den i såsen strax innan den ska serveras.