Cheesecake med ananas och passionsfrukt

 

Antal portioner: 8

Ingredienser

100 g digestivekex
50 g kokosflingor
50 g smör
Fyllning:
4 gelatinblad
150 g färsk ananas
1 dl strösocker
3/4 dl kokosmjölk
2 krm grovkrossad svartpeppar
4 msk mörk rom
250 g kesella
1 1/4 dl crème fraiche
Sås:
1 vaniljstång
1/2 dl råsocker
2 dl koncentrerad apelsinjuice
1 1/2 tsk majsstärkelse
1 msk kallt vatten
2 passionsfrukter
Till dekoration:
grovkrossad ananas
grovkrossad svartpeppar
Du behöver också:
kakform med löstagbar botten, ca 24 cm diameter

Gör så här

1. Värm ugnen till 175 °. Mixa (eller stöt i mortel) kexen till kakbottnen tillsammans med kokosflingorna. Smält smöret och rör ner det i blandningen. Platta ut blandningen i pajformen och grädda bottnen i 10 minuter i mitten av ugnen. Ta ut bottnen och låt den svalna. Ställ sedan i kylen att kallna helt.

2. Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Skär ananasen i bitar och mixa den. Koka upp ananasmixet tillsammans med socker, kokosmjölk, svartpepparkross och rom. Låt svalna något. Ta upp gelatinet och rör ner det i ananasröran, blanda om tills gelatinet smält och blandningen svalnat. Rör ihop den med kesella och crème fraiche, häll smeten i den kalla kakbottnen och släta till ytan. Ställ kakan i kylen i 2 timmar.

3. Sås: Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Koka ihop vanilj, socker och apelsinjuice. Rör ut majsstärkelsen i vattnet och red av såsen till simmig konsistens. Dela passionsfrukterna, gröp ut fruktköttet och rör ner i blandningen. Låt svalna till rumstemperatur.

4. Lossa kanterna på pajformen. Doppa en vass kniv i ljummet vatten och skär ut åtta tårtbitar. Dekorera varje bit med krossad ananas och svartpeppar samt med apelsin- och passionsfruktssåsen.