Chokladpannacotta med vaniljinkokta tomater

Ingredienser:
Vaniljinkokta tomater:
½ vaniljstång
1 dl vatten
½ dl pressad citronsaft
1 dl strösocker
24 körsbärstomater

Citronjulienne:
2 citroner
4 msk strösocker
4 msk vatten

Chokladpannacotta:
1 blad gelatin
80 g mörk choklad
2 dl vispgrädde
2 msk strösocker

Garnering:
färska basilikablad


Tillagning:
1. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i en liten kastrull. Koka dem med vaniljstång, vatten, citronsaft och strösocker ca 5 minuter.

2. Pricka tomatskalet på några ställen. Lägg ned tomaterna och koka upp. Ställ kastrullen i kallt vattenbad. Förvara tomaterna i lagen fram till servering.

3. Borsta och tvätta citronerna noga. Gör strimlor av det gula yttersta skalet. Koka skalstrimlorna i vatten 5 minuter. Häll dem i en sil och spola dem med kallt vatten.

4. Koka upp socker och vatten och låt strimlorna koka med ca 5 minuter tills de blir transparenta. Låt dem svalna i lagen.

5. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. Finhacka chokladen. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Vispa till en slät kräm eller kör med mixerstav. Lyft upp gelatinbladet och tillsätt det i den varma krämen. Rör tills det löst sig. Tillsätt strösockret och rör tills det också löst sig.

6. Skölj 4 portionsformar, som rymmer ¾-1 dl, med kallt vatten och häll upp krämen i kopparna. Ställ dem i frysen en kort stund tills ytan stelnar. Täck dem då med plastfolie och förvara i kylen fram till serveringen.

7. Servering: doppa kopparna i ljummet vatten och lossa pannacottan försiktigt. Lägg upp dem på tallrikar. Fördela de kokta tomaterna runt om och strö över lite finhackad basilika. Dekorera med citronjulienne ovanpå pannacottan. Om sockerlagen stelnat, häll på lite vatten och ljumma i mikrovågsugn eller över vattenbad.