Dillstekt strömmingsfilé med rödbetor och brynt, rört kaprissmör

 

Det här är en synnerligen läcker rätt som du absolut ska satsa på när dina mest kräsna matvänner kommer på besök. De kommer att bli angenämt överraskade. Och du med hoppas jag. Den här strömmingen har så mycket finstämda smaker att du nog inte ska satsa på någon annan dryck än en torr lager eller möjligen en fyllig chardonnay.

8 stora strömmingsfiléer
smör till stekning
salt och peppar

Kaprissmör:
150 g smör
2 schalottenlökar
1 knippe dill
1 knippe gräslök
skal och saft av ½ citron
3 msk kapris utan spad 

Dillrostat rågmjöl:
2 dl grovt rågmjöl
3 msk krossade dillfrön 

Rödbetor:
20 små färska rödbetor
2 schalottenlökar
smör 

Garnityr:
ärtskott

Börja med kaprissmöret. Skala och finhacka schalottenlöken. Finhacka dill och gräslök. Bryn smöret i en kastrull. Sila av i en rostfri bunke och ställ kallt tills det stelnat. Vispa smöret med elvisp tills det blir alldeles vitt. Tillsätt övriga ingredienser och vispa tills allt är blandat. Forma 4 små ägg och ställ dem kallt.

Koka rödbetorna med skalet på och roten kvar i lättsaltat vatten 20-25 minuter. Spola dem hastigt i kallt vatten och skala dem medan de ännu är varma. Dela rödbetorna i klyftor och ställ åt sidan så länge.

 Salta och peppra strömmingsfiléerna. Låt dem stå i 10 minuter. Sätt ugnen på 275º och grilläge. Blanda rågmjöl och dillkross och lägg på en plåt. Rosta i övre delen av ugnen tills mjölet börjar få färg. Rör om några gånger så att allt blir svagt rostat. Ta ut och ställ åt sidan så länge. Skala och skär schalottenlöken fint. Värm schalottenlöken och rödbetorna i en klick smör i en traktörpanna, håll varmt. Hetta upp en stekpanna. Vänd strömmingarna i rågmjölet och stek dem gyllenbruna i smöret, 2-3 minuter på varje sida. Lägg upp direkt på tallrikar med rödbetorna och kaprissmöret runt om. Garnera med några ärtskott och servera genast

Potatispuré

600 g potatis fast, skalad
2 dl mjölk
40 g smör
100 g Västerbottensost
1 knippe färsk timjan hackad
salt efter smak
peppar efter smak

Gör så här
Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten tills potatisen är färdigkokt.

Värm mjölk och smör i en kastrull.

Häll av potatisen och tillsätt mjölk och smör.

Vispa i hopp till en puré och tillsätt Västerbottensost och timjan