Flundrafilé med musslor och saffranssås med Potatisbakelse

Fisk och skaldjur passar alltid bra ihop. Här får de sällskap av en saffransdoftande sås.

Antal portioner: 4
12 flundrafiléer,
salt och vitpeppar, malen
2 tsk rapsolja
1 nät med musslor
1/2 knippa dill

Saffranssås:
1/2 st fänkål
1 st schalottenlök
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1/2 dl vin, vitt
2 dl fiskbuljong
2 dl grädde
1/2 g saffran (1 kuvert)
salt och vitpeppar, malen

Gör så här
1. Saffranssås: Finhacka fänkål och lök. Fräs hacket i smör i kastrull. Ta av från värmen och rör ner mjölet. Spä med vin, buljong och grädde. Tillsätt saffran, ställ tillbaka på värmen och låt koka upp. Sänk värmen och sjud sakta i 5 minuter utan lock. Krydda med salt och peppar. Sila såsen.
2. Plocka av fina dillvippor .Koka musslorna . Krydda fiskfiléerna med salt och peppar. Pensla med olja och stek 1 minut på skinnsidan. Vänd och stek 2 minuter på köttsidan. Lägg upp fiskfiléerna på varma tallrikar.
3. Ta undan ½ dl sås i en liten kastrull. Hetta upp musslorna i den. Fördela musslorna på fiskfiléerna. Dekorera med dill och servera genast. Bjud resten av såsen till.

Potatisbakelse 4p

1 kg potatis
1 knippe bladpersilja
salt och peppar

Gör så här

Potatisbakelse: Koka 1/3 av potatisen i saltat vatten i 20 minuter. Råriv under tiden resten av potatisen och stek i panna med salt och peppar. När den kokta potatisen är klar mosas den ihop med lite olivolja som man har mixat med bladpersiljan till ett vackert grönt mos. Täck kanterna av små runda formar med den stekta potatisen och fyll upp inuti med moset. Lägg ett lock med stekt potatis över öppningen och baka av i ugn i 7-10 minuter