Butlers nässelsoppa

Vårens första primör är nässlan. En delikatare grönsak att laga soppa på är svårt att tänka sig. Så alldeles i början av våren gör du klokt i att ge dig ut och plocka korgen full. En bra idé är att också vara utrustad med handskar och sax. Och så ska bara de spädaste bladen plockas.

Antal portioner: 6

1 1/2 liter späda nässlor
2 grönsaksbuljong
3 msk smör
3 msk vetemjöl
1 knippa gräslök
1 krm hel anis
1 krm hel fänkål
6 ägg till serveringen

 

 

 

Gör så här

1. Rensa nässlorna från vissna blad och gräs och skölj dem i flera vatten. Koka upp 2 liter vatten i en kastrull och lägg i nässlorna. När vattnet åter kokar upp tar du tid. Exakt 12 minuter ska nässlorna koka. Häll dem i ett durkslag och spara kokvattnet.

2. Knyt in anis och fänkål i en kryddpåse. Smält smöret i en rejäl kastrull. Blanda ner vetemjölet och rör om väl. Späd med kokvattnet lite i taget. Vispa ordentligt så att du slipper klumpar. Lägg i kryddpåsen och buljongtärningarna och låt sjuda i 20 minuter. Ta upp kryddpåsen och smaka av med lite peppar.

3. Medan soppan kokar kör du nässlorna till grovt mos i matberedare eller hackar dem på gammaldags vis med kniv. Finhacka gräslöken. Häll nässlorna i kastrullen. Sjud i 5 minuter. Till sist lägger du i gräslöken och stämmer av kryddningen.

4. Pocherade ägg : Häll vatten i en låg, vid kastrull. Låt koka upp och tillsätt salt och ättika. Minska värmen så att vattnet bara sjuder. Knäck ett ägg i en kopp och låt det sakta glida ner i vattnet. Se till att vattnet sjuder. Så snart vitan stelnat är ägget färdigt. Det tar ca 3 minuter. Ta upp med hålslev och låt rinna av.