Cognac- och madeirakryddad hummersoppa

Hummerpremiären hålls i september. Här är ett recept som värmer gott i höstrusket.

Ingredienser

4 portioner

 

 

Gör så här:

Knäck klor och leder och plocka ur allt kött. Gör samma sak med stjärtarna. Spara köttet i en bunke och förvara i kyl.

Tag ur magsäcken från huvudskölden. Tarmen från stjärtarna bör också avlägsnas. Krossa alla skalrester så fint som det är möjligt och rosta dom i en kastrull med olivolja på hög värme tills dom fått fin färg.

Tillsätt sockret, tomatpurén och grönsakerna (skurna i mindre bitar) samt dragonen. Bryn en stund och tillsätt sedan spriten. Fyll upp kastrullen med vatten och koka upp. Sjud på medelvärme i ca 45 min. Sila av buljongen i ny kastrull och reducera tills 3/4 återstår. Tillsätt grädden och koka ytterligare i 20-25 minuter. Smaka av soppan med salt, peppar och lite citronjuice. Sila på nytt och håll varmt.

Skär ner hummerköttet i mindre delar och stek detta med olivolja i stekpanna. Smaka av köttet med salt och peppar. Fördela köttet i varma djupa tallrikar. Koka upp soppan och tillsätt spadet från stekningen, samt 50 gram osaltat smör. Smaka eventuellt av soppan med mer cognac och mixa i mixerglas och slå soppan över hummerköttet på tallriken.

Varma smördegssticks med kummin

Ingredienser

Beräknat för 4 portioner

1 paket smördeg

2 st äggulor, uppvispade i lite vatten

kummin och salt

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Skär sönder smördegsarken och knåda ihop dem till en deg. Dela degen i två och kavla ut till milimetertjocka degkakor. Pensla med äggulorna och strö över salt och kummin. Skär degkakorna i ca 1 cm breda stavar och sära på dem. Baka i ugn på bakplåtspapper i 10 minuter. Servera genast.