Joppes räksallad

Joppe, vad var det för jeppe? Jo, Dramatenchefen Ragnar Josephson som ofta gick på Teatergrillen och efter krigsslutet på 40-talet fick denna förnämliga sallad uppkallad efter sig. Nu fiskades det äntligen tillräckligt med räkor igen. Salladen är lika god med en Rhode Island-dressing."

Ingredienser

 4

Ugnstorkade tomater

Vinägrettdressing

Gör så här

  1. Tina räkorna om du använder frysta.
  2. Sätt ugnen på 150 grader.
  3. Dela tomaterna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Strö på råsocker och salta och peppra. Ugnstorka i ca 1 timme, sänk värmen om tomaterna behöver längre tid i ugnen. Du kan ugnstorka dem i förväg om du vill och låta dem stå framme och torka lite till i rumstemperatur över natten.
  4. Skala räkorna och lägg åt sidan.
  5. Hårdkoka äggen, ca 8 minuter. Skala dem när de svalnat och skär dem i halvor.
  6. Skär av 2 cm av den grova änden på sparrisen och skala lite på nederdelen. Koka sparrisen i saltat vatten i ca 3 minuter – den ska fortfarande vara spänstig. Spola genast av i kallt vatten så att den behåller sin gröna färg. Skär sparrisen i två delar.
  7. Skiva champinjonerna tunt och finstrimla gräslöken. Bryt salladen i mindre bitar eller strimla den grovt.
  8. Skala och dela vitlöksklyftorna till vinägretten. Gnid insidan av en stor salladsskål med klyftorna. Häll i olja och vinäger, blanda och krydda med salt och peppar. Tillsätt räkorna, gräslöken, champinjonerna och sparrisen och blanda runt.
  9. Lägg salladsblad på ett serveringsfat eller portionstallrikar. Toppa med räksalladen och garnera med äggen och de ugnstorkade tomaterna