Ankbröst med "världens skitgodaste sås"

 

 

 

Du behöver

Världens skitgodaste sås 

·         1 flaska rött vin

·         1 flaska portvin

·         5-6 schalottenlökar

·         2 tärningar hönsbuljong

·         rejält med smör

·         2 nävar socker

Anka

·         2 stora ankbröst

·         3 nypor salt

·         3 nypor svartpeppar

Sellerimousse

·         2 rotselleri

·         4 potatisar

·         5 dl grädde

·         stor smörklick

·         salt

·         peppar 

 

Gör så här

1.   Världens skitgodaste sås
Ställ en halvstor kastrull på het platta.Kasta i 2-3 nävar strösocker och låt smälta. Lägg i ett halvdussin hackade schalottenlökar i det karamelliserade sockret, rör om medan lökarna fräser i sockret i cirka en minut.


2.      Häll i en flaska billigt rödvin och hönsbuljong på tärning (om man inte är restaurang, då häller man i kalvfond ). Koka ner till omkring tre deciliter. Häll i en halv flaska portvin, koka återigen ner till omkring tre deciliter.

3.      Sila av löken, som färgats vackert lila och smakar kanon som tillbehör.

4.      Lägg i en rejäl matsked smör, rör om, såsen tjocknar och blir vackert blank. 

5.      Anka
Gör snygga snitt i ankfettet, gärna rutmönster, lägg brösten med fettsidan ner i het panna. Strunta i smör, det räcker med ankfettet (som man kan smaksätta såsen och moussen med om man vill). Stek tills fettet blir gyllenbrunt.

6.      Salta och peppra på köttsidan. Lägg sedan ankbrösten i ugnspanna med köttsidan nedåt. Ugnen kan ha 120-150 grader, kör ankan till 52-53 grader, det tar ca 15-20 minuter, och låt dem sen vila i folie i några minuter.

7.      Sellerimousse
Skala potatisen, skär ren rotsellerin och skär den sen i bitar. Koka potatisen i saltat vatten, koka sellerin i grädde. Mixa ihop potatis och selleri med grädde, stor klick smör, salt och peppar. Mixa slätt.

8.      Servering
Skär ankan i skivor. Klicka upp lite mousse. Lägg lite av den vinkokta löken intill och ringla över lite av den skitgoda såsen.

90 g brysselkål (rosenkål)

90 g äpple

timjan, färsk

Salt, efter smak

Peppar, efter smak

Skala bort de yttersta lagren på kålen så att du får fina, ljusgröna minihuvuden. Skär av en bit av stammen och kryssa varje huvud i stjälken med en vass kniv. Koka kålen i lättsaltat vatten. Skölj kallt. Dela i kvartar .Skala och tärna äpple. Blanda kål, äpple och finhackad timjan. Sautera blandningen strax innan servering.