Ankbröst med chili och chokladsås samt Pumpa tortilla

 4p

 

 

Pumpa tortilla

1kg rensad pumpa

½ msk olivolja

havssalt

1 squash ca 400g

3 stora mjuka tortillabröd

2 buffelmozzarellaostar

salt och svartpeppar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dela pumpan. skär bort kärnor med en sked och ruta fruktköttet utan att skära loss det från skalet.  Lägg pumpan i en form och droppa över olja. sätt in mitt i ugnen i 200 grader ca 30 min. Låt den svalna och skrapa loss från skalet. Mosa med stavmixer. Salta. Skär squachen i länga skivor och fräs i stekpanna med lite olja tills de mjuknat en aning. Vänd bröden i het stekpanna med lite olja så att de får färg. Lägg ett bröd i en pajform. Bre på hälften av pumpan. lägg påett bröd, squschskivor och skivad ost.salta och peppra. Bre på resten av pumpan. Täck med ett tortillabröd och tryck ihop. Baka i nedredelen av ugnen i 200 grader ca 30 min. låt vila.

 

Sås

4 chili frukter (ancho)

1 schalotten lök finhackad

2 vitlöksklyftor finhackade

1 msk olja

1 dl hackade jordnötter

1 flaska(33cl) ljust öl

1 burk krossade tomater

2 dl oxbuljong

100g choklad 70% kakao

3 msk flytande honung

whisky

Förväll och kärna ur chilin, mosa sedan med stavmixer. Frär löken blank i olja tillsammans med nötter. Lägg i chilin och fräs snabbt. Häll i öl, tomater och buljong. Koka upp. Tillsätt choklad och honung. Låt småputtra utan lock i ca 40 min. Rör om då och då. Späd med buljong eller vattten om det blir för tjockt. Mosa genom sil och smaka av med salt och whisky.

 

Ankbröst

2 välputtsade ankbröst med fett

½-1 tsk havssalt

½ msk smör-½msk olja

Ruta fettet på ankbröstet med en kniv. Gnid in salt och lägg med fettsidan ner i en het stekpanna med smör och olja. Bryn hastigt på båda sidor och lägg brösten med fettsidan uppåt i en form. Sätt in köttermometer i ett av brösten.Ställ formen mitt i ugnen i 200 grader och stek brösten till tempen är 62 grader, ca 15 min. Låt köttet vila i 5 min innan det skäres upp

Servera med sås. tortilla och broccoli.