Baconinlindad fläskfilé med apelsinsenapsås och smördegsinbakade sockerärtor

2003-01-28

Sås

4 pers
1 dl hönsbuljong
3 dl vispgrädde
1 tsk apelsinkoncentrat
1 pressad apelsin
2-4 msk Dijon senap
1 krm malen ingefära

Beredning; Koka ihop buljongen, grädden, apelsinkoncentratet och apelsinjuicen tills ca 2,5 dl återstår. Tillsätt senapen och servera såsen. Smaka av med salt och peppar samt ev några cl Grand-manier.

Kött

4 pers
600g fläskfilé
6 skivor bacon

Beredning; Peppra fläskfilén runt om, linda in den i baconskivorna och fäst med tandpetare. Bryn den vackert gyllenbrun runt om. Kör klart i 175C varm ugn i ca 15 minuter, skall vara ca 60- 65 C i kärnan. Låt vila ca 5 minuter, skär upp i vackra skivor.

Smördegsinbakade sockerärtor

4 pers
ca 200g färska sockerärtor
2 st smördegsplattor
4 skivor lime
ca 4 tsk smör
ca 2 st äggula

Beredning; Dela plattorna i 4 st lika bitar, kavla ut dem lätt. Fördela de ansade sockerärtorna på smördegen, salta och peppra. Lägg en klick smör på varje sockerärts hög. Lägg även på en tunn skiva lime.

Pensla degen runt om sockerärtorna med ägg ula. Vik ihop till paket. Lägg ''skarvarna'' nedåt på en plåt. Pensla med äggula och grädda ca 15 minuter i 175 C varm ugn.

Potatisgratäng
ca 4 pers

600 g skalad potatis
1 finskuren gul lök
3 dl grädde
1 pressad vitlöksklyfta

Beredning; skiva potatisen och fördela den i en smörad ugns- säker form. Fräs löken lätt i smör och slå på grädden, koka upp och pressa i vitlöksklyftan. Smaka av med salt och peppar. Häll grädd- och lökblandningen över potatisen och grädda i 175 C varm ugn i ca 30-40 minuter tills potatisen är mjuk och har fått vacker färg.