Glaserat lamm med mandelpotatisbakelse

4p.

Kött                       
3 msk honung
1 dl soja
1 msk sesamfrö
smör
salt
peppar
800 gram lammkotletter

Potatis

800 gram mandelpotatis
100 gram chèvreost
0,5 dl dill
peppar
salt
1 msk smör
50 gram spenat

 

Dillsky

0,5 msk dillfrö
0,5 dl kalvfond
1 msk maizena, eventuellt

peppar

2 dl rött vin

salt

1 msk socker

4 dl vatten

1 msk vinäger, balsamico

Svartrötter
3 msk vinäger, balsamico

1 l vatten

600 gram svartrötter

1 msk salt

salt

1 msk smör

peppar

1 msk honung

 

Tillagning

Tips:

Om du vill kan du ersätta lammkotletterna med lammracks eller lammfilé. När du tillagar filé i ugn är det bästa att använda en stektermometer och ta ut köttet när innertemperaturen är ca 55 grader.

Köttet:
Salta och peppra köttet och bryn kotletterna hastigt i en het panna, de skall bara få färg. Koka därefter ihop soja och honung och låt det småputtra i 1 minut. Blanda i sesamfrön och pensla köttet med blandningen. Sätt ugnen på 200 grader och laga klart köttet i ugnen (ca 5 min). Pensla köttet med jämna mellanrum.

Potatis:
Skala och koka potatisen mjuk. Krossa sedan den varma potatisen och blanda upp den med spenat, dill, ost och smör. Smaka av blandningen med salt och peppar. Forma den därefter i tex. en kopp och stjälp upp den på tallriken.

Dillsky:
Blanda alla ingredienser och koka till ca 3 dl återsår. Sila av såsen och red ev. av med maizena blandat med lite vatten. Smaka av såsen med salt och peppar.

Svartrötter:
Skala och skär rötterna i 4 cm långa bitar. Koka svartrötterna mjuka i vatten och salt. Lägg de kokta rötterna i en stekpanna och slå på vinäger och honung, rör ofta så att det inte bränner. När sedan rötterna börjar bli klibbiga rörs smöret ner och det hela smakas av med salt och peppar.