Kalventrecote med sparris och tryffel

 

Du behöver 4p

800 g kalvsentrecôte

1 knippe sparris efter tillgång.

Rotfrukter

100 g rödbetor

100 g gulbetor

100 g morötter

100 g rotselleri

400 g potatis

1 knippe rucola

Tryffel

200 g smör

vit tryffelolja (om det inte finns färsk tryffel, används efter tycke och smak)

Sås

5 dl kalvfond

5 dl rödvin

1 gul lök

1 tsk timjan

1 tsk rosmarin

1 klyfta vitlök

1 msk tomatpuré

maizenaredning, vid önskemål om en tjockare sås

salt och peppar, efter smak

 

Gör så här

Kalv
Låt kalven bli rumstempererad, salta och peppra köttet i god tid innan det ska ner i stekpannan. Bryn sedan i smör och kör i ugnen på 125 grader till en innertemperatur på 58 grader (ca 1 h 20 min). Tiden styrs av innertempen på köttet. Låt vila i plastfolie i minst 15 minuter.

Rotfrukter
Skär rotsakerna i önskad form salta och peppra, vänd i lite olja i en bunke och sprid ut på en plåt. Salta och peppra innan dessa rostas i ugnen på 225-250 grader tills de fått fin färg och är mjuka (ca 25 min).

Sparris
Skala och blanchera sparrisen i välsaltat kokande vatten under ca 1,5 min, lägg sedan ner i kallt vatten. Fräs sedan den blancherade sparrisen med en klick smör, blanda med rotsakerna och rucolan.

 

Sås
Hacka och fräs löken och vitlöken med örtkryddor (timjan, rosmarin) i en klick smör. Tillsätt tomatpure. Tillsätt rödvinet, låt koka upp. Tillsätt kalvbuljongen och låt koka ihop. Reducera till ca hälften av mängden. Sila av och koka upp på nytt. Smaka av med salt och svartpeppar.

Tryffelsmör
Vispa rumsvarmt smör med tryffelolja (efter tycke och smak) salt och vitpeppar, forma cylindrar i smörpapper för enklare hantering.

Servering
Skiva kalven, värm den snabbt i den varma ugnen 225 grader i 2 min max. Lägg upp på tallrik med smöret centrerat under rotsakssalladen. Kalven ovanpå och nappera med rödvinsskyn.