Lammstek med äppelchutney...

...potatis- och jordärtskocksgratäng och äppelsky
lammstek
vitlök
salt och peppar samt smör för att bryna i.

Äppelsky:
1 dl torr cider
1 dl buljong eller steksky                   
maizena
salt och peppar

Potatis och jordärtskocksgratäng:
lika delar potatis och jordärtskockor
vitlök
grädde
salt och peppar

Äppelchutney:
1 dl vitvinsvinäger
1 dl råsocker
4 tärnade äpplen
2 schalottenlökar
färsk ingefära
kanelstång
stjärnanis
½ färsk chilifrukt

Putsa köttet och späcka med vitlök. Placera vitlöksbitarna in mot benet för att smaken skall ta sig längs benet in i köttet. Bryn köttet i smör på stekpanna på hög värme runt om och ställ därefter in i ugnen. Använd köttermometer! Kör gärna lite lägre temperatur men längre tid än Du brukar! När köttet nått en innertemperatur på 65 grader är det lagom rosastekt och har fortfarande sin saftighet kvar! Då är det dags att ta ut. Svep in biten i folie och låt köttet vila tills serveringsdags!

Äppelchutney:
Tärna äpplet i ca 7 mm stora tärningar. Smält råsocker och vitvinsvinäger i en kastrull och lägg i mycket finstrimlad ingefära, kanel, stjärnanis, finhackad chili och hackad schalottenlök. Koka ihop och smaka av. Fiska upp de hela kryddorna och lägg i äppeltärningarna. Värm upp och koka sakta tills äpplena mjuknat, men inte förlorat sin spänst! Ställ svalt! Servera till kött eller till en grönmögelost!

Äppelsky:
Koka ur stekpannan efter lammsteken med buljong och torr cider. Smaka av med salt och peppar och red med Maizena.

Gratäng:
Skala och skiva potatis och jordärtskockor tunt. Varva dessa i en smord, ugnsfast form med vitlök efter smak. Salta och peppra. Häll över grädde och grädda i ugnen tills såväl potatis som jordärtskockor mjuknat.
Servera med lammsteken!