Lammytterfilé

smaksatt med vitlök och örter serveras med dillgnocchi, tomater samt bondbönor, svartrotscrém och vinägerbrässerade rotfrukter  4p

Gnocchi

500g potatis  Asterix

100g durumvete

1 dl hackad dill

saltat vatten till kokning

smör till stekning

Koka potatisen låt den ånga av och passera den. Blanda potatisen med nästan all durumveten spara lite till utrullningen, tillsätt dillen och smaka av med salt. Rulla ut degen till fingertjocka längder och skär i 2 cm tjocka bitar, forma bitarna med hjälp av en gaffel till runda stubbar. Koka gnocchin i väl saltat vatten tills de flyter upp till ytan. Kyl ner i isvattenbad

Tomater

6 röda cocktailtomater

6 gula cocktailtomater

1 msk olivolja

1 tsk salt

1 tsk socker

Halvera tomaterna ringla över oljan samt sockra och salta tomathalvorna.

Torka dem i ugn 125 grader i ca 45 min.

 

Bondbönor

1 dl bondbönor

1 msk smör

1 tsk salt

1 tsk socker

Koka upp vatten med smör, salt samt socker, blanchera bondbönorna i 1 min kyl ner bönorna i kallt vatten.

 

Vitlöksconfit

6 vitlöksklyftor skalade

50g smör

smält smöret i en liten stekpanna på medelvärme, tillsätt de skalade vitlöksklyftorna och låt koka till det börjar bubbla och vitlöken fått fin färg, ca 10 min. Sila bort smöret

Lammytterfilé

800g lammytterfilé med kappan och slaget kvar

6 klyftor vitlöksconfit, se ovan

1 msk honungssenap

1 msk hackad persilja

1 tsk hackad rosmarin

1 tsk timjan

bindgarn

salt och peppar

smör att steka i    

Putsa bort den  yttersta, rosa tunna hinnan på kappan och slaget. Blanda ihop vitlök, senap samt örterna till fyllningen. Bred ut fyllningen på köttets undersida. Linda slaget runt köttet och bind upp med bindgarn. Salta och peppra köttet och stek det tills det får fin färg efter stek i ung 120 grader till en innertemp. På 54 grader låt vila innan tranchering.

 

Svartrotscremé

200g svartrot skalad

1 dl grädde

1 dl mjölk

salt och peppar

Skär ner svartroten i mindre bitar och koka dem i mjölk och grädden. Sila av vätskan och mixa svartroten till en slät cremé. Smaka av med salt och peppar.

 

Vinägerbrässerade rotfrukter

12 st knippmorötter, skalade

8 st små persiljerötter

smör till stekning

salt

1 dl vinäger

Ev ½ dl vatten

Stek de skalade rotfrukterna i smör tills de får färg, salta, tillsätt vinägern och koka rotfrukterna på medelvärme tills de är genomkokta. Om värmen år för hög bör vatten tillsättas.

 

Lammsås

1 bananschalottenlök skalad

1 msk smör

1 dl vittvin

5 dl lammfond

10 kvistar timjan

mazenaredning

skiva löken, sautera den i smör tills den är genomskinlig tillsätt vinet och låt koka in. Häll på lammfond och låt koka tills 3 dl återstår. Red såsen till önskad konsistens. Låt sjuda i ytterligare 5 min. stäng av plattan och lägg i timjankvstarna.

 

Vid servering

Stek gnocchini  i smör tills de får fin färg. Tillsätt tomaterna och bondbönorna och låt dessa bli varma. Värm rotfrukterna i 200 grader tillsammans med köttet i 2min. Värm svartrotscremén i mikron. Lyft upp timjankvistarna ur såsen låt bladen vara kvar, koka upp den. Tranchera köttet i tre skivor och arrangera som på bilden.