Pepparstek med cognacssås och potatisrosor

Ingredienser

Pepparsås och tournedos

3 dl grädde

Tillbehör

 

Gör så här

 1. Börja med att rosta båda pepparsorterna i en varm och torr panna. När vitpepparn knastrar och har fått fin färg häll över pepparn i en mortel och krossa den.

 2. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.

 3. Häll grädde i en kastrull och buljong i en annan, låt koka så att det reduceras till ca hälften. Detta ska sedan användas till såsen.

 4. Skär potatisarna i tunna skivor gärna på en mandolin. Lägg dem i en skål med hackad timjan, olja och lite salt.

 5. Smörj en muffinsform med smör. Börja lägga potatisskivor omlott längs kanterna i formarna. Avsluta med att lägga potatisskivor omlott på ett platt underlag för att sedan rulla ihop och placera i mitten av formarna.

 6. Grädda rosorna i 10 minuter innan du säker ugnen till 150 grader. Under tiden börjar du steka köttet. Varm en panna med olja och smör. Salta köttet och vänd sedan i den rostade pepparn. Köttet ska täckas med peppar.

 7. Stek ca 3 minuter per sida på hög värme så köttet får fin färg. Häll i cognacen och tänd på, låt det brinna ut. Lägg sedan köttet i en ugnssäker form spara pannan till att göra sås i.

 8. Sätt en termometer i köttet det ska upp till 54 grader. Flytta ned potatisarna och ställ in köttet i ugnen, var noga med att hålla koll på tempen och ta ut ur ugnen när det nått 54 grader. Köttet går sedan klart i såsen.

 9. Börja med såsen i pannan du stekt köttet i. Stek schalottenlöken på medelvärme i några minuter. Tillsätt champinjoner, timjan, senap och stek ytterligare några minuter.

 10. Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten till sparrisen.

 11. Häll i vinet i pannan och låt den yttersta syran koka bort. Häll sedan i den reducerade grädden och köttbuljongen. Smaka av med soja, salt och eventuellt mer krossad peppar. Lägg i köttet när du är nöjd med såsen. Låt köttet gå klart i såsen ös köttet med sås lite då och då. Detta tar ca 4 minuter.

 12. Ansa sparrisen och koka sedan i 2 minuter i det lättsaltade vattnet. Ta ut och lägg i en skål med lite smör rör om och salta.

 13. Ta ut potatisrosorna och servera allt på en härlig tallrik.