Ugnsbakad Hjortfilé, pepparrostade morötter samt svampsmör och enbärssky och potatispuré

  4 portioner

  Ugnsbakad hjortfilé

800 g hjortfilé

lite smör

salt

nymalen svartpeppar

 

Pepparrostade morötter

8 st blastmorötter

ca 30 g smör

1 vitlöksklyfta

1 kvist timjan

salt

nymalen svartpeppar

 

Svampsmör

0,5 dl karljohan och kantareller i bitar

olja till stekning

40 g normalsaltat smör

salt

peppar

 

Enbärssky

2 schalottenlökar 1 klyfta vitlök

2 dl rödvin

1 l viltfond

endast gult skal från 1 citron

1 msk saft från citron

socker

nymalen svartpeppar

salt

 

Rostad vitlök och potatispuré

0,5 kg skalad mandelpotatis

2 dl mjölk

40 g smör

2 msk skuren gräslök

1 msk rostad vitlök

salt

vitpeppar från kvarn

 

Ugnsbakad hjortfilé

Putsa filén. Gnid in köttet i salt och peppar. Bryn det i lite smör tills den fått en gyllenbrun färg. Stek sedan filén på galler i ugn på 80° till dess innertemperatur är 54°. Tag då ut den och låt den vila ca 10 minuter i folie. Vid servering, tranchera hjortfilén.

 

Pepparrostade morötter

Smält smöret. Skala morötterna och skär dem i lika stora längder, ca sex cm. Dela dem på längden och lägg dem i den ugnsfasta formen tillsammans med det smälta smöret, vitlöksklyftan och timjan. Salta och peppra på morötterna innan du placerar dem i ugnen på 170 grader tills de är mjuka, ca 15 minuter.

  Vid servering, värm dem i ugnen, avlägsna timjankvisten.

 

Svampsmör

Bryn svampen i olja i en panna tills den är gyllenbrun. Låt den kallna. Vispa smöret vitt och pösigt i en assistent och smaka av det med salt och peppar. Tillsätt den brynta svampen. Spritsa ut smöret på smörpapper och forma det till rullar med ca 1,5 cm i diameter. Lägg det i kylen och låt det svalna. Innan servering, skär smöret i ca 5 cm långa stavar.

 

Enbärssky

Finhacka schalottenlök och vitlök. Koka upp löken tillsammans med vinet och enbären. Låt allt reducera tills endast 1/3 återstår. Häll i viltfonden och låt skyn reducera tills ca 5 dl återstår. Tillsätt då citronskalet och saften. Låt skyn stå ca 15 minuter och dra. Smaka sedan av den med salt, peppar och socker. Sila bort löken, enbären och citronskalet genom en finmaskad sil. Vid servering, värm såsen.

 

Rostad vitlök och potatispuré

Koka potatisen mjuk. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av vid spisen. Häll i mjölk och smör och rör till en slät massa. Smaka sist av med salt och peppar och tillsätt den skurna vitlöken.