Dagen efter

Huvudet är för trångt, munnen smakar askkopp och det rör sig oroligt i magen - du är bakfull. Men varför reagerar kroppen som den gör?

baksmällaBaksmällan kan yttra sig som allt mellan en molande olustkänsla och en fullskalig hjärnbävning. Blykeps och kopparslagare är andra namn på denna förgiftning. Ingen skrattar åt ryggskott eller njurstensanfall, men baksmällan är sedan gammalt ett omhuldat ämne för skämt.

Baksmälla är i själva verket något mycket komplicerat med till stor del okända biokemiska samband.

En mångfacetterad drog
Alkoholen är en av de mest mångfacetterade droger man känner till. Den träffar centrala nervsystemet och skapar storm i hjärnans signalsubstanser, allt från balans till sinnesstämning påverkas. Eftersom alkoholen är vattenlöslig invaderar den bokstavligen varje cell i vår kropp. Blodsockernivån sänks, puls och blodtryck stiger, liksom halten av stresshormoner och blodfetter. Urinproduktionen ökar, vilket bidrar till den uttorkning som är en orsak till bakfyllesymptomen.

Hur man reagerar på alkohol är individuellt och beror bland annat på vikt, kondition och alkoholvana. Eftersom mannens kropp innehåller betydligt mer vatten än kvinnans påverkas kvinnor lättare. Hormonella skillnader och känsligare lever bidrar ytterligare till att kvinnor tål mindre än män.

Alkohol förbränns i levern med en hastighet av cirka 2 cl sprit eller 1 dl vin per timme. Vid förbränningen bildas acetaldehyd, som kan ge illamående, svettningar och hudrodnad. Enzymer i levern bryter ner acetaldehyden till ättiksyra, som så småningom försvinner ur kroppen.

Bakruset är alltså de effekter som finns kvar sedan alkoholen lämnat kroppen.

Leverförfettning
Vanedrickarens bakfyllor kan bli lindrigare, men bara tills leverfunktionen försämras. Eftersom leverns reservkapacitet är stor kan det dröja länge innan skador märks, men genom leverfunktionsprov kan man upptäcka också små förändringar. Överdrivet drickande ger leverförfettning, vilket kan leda till skrumplever. Vita veckor då och då hjälper levern att göra sig av med det lagrade fettet.

Till bakruset kan också höra ångest och nedstämdhet.

- Ju mer alkohol, desto värre bakfylla, säger Ulf Rydberg, professor i klinisk alkohol- och narkotikaforskning vid Huddinge universitetssjukhus.

Ju renare alkohol, desto lindrigare bakfylla är en regel som verkar ha fog för sig. Jämfört med vodka innehåller vin, öl och cognac omkring 200 fler substanser som kan förvärra saken. Allt från aceton och formaldehyd till metanol, träsprit.

Återställare
En återställare fördröjer bildandet av de giftiga ämnena, men sug efter återställare är i sig ett tecken på att man dricker för mycket.

Att alkoholen har gått ur kroppen är inte samma sak som att man är nykter. Bakfulla försökspersoner har försämrade testvärden i prov som gäller uppmärksamhet, intelligens, balans och bilkörning. Förmodligen är det mycket sjukfrånvaro och många olyckor som beror på dagen efter-effekter.

Vad kan du då göra för att slippa baksmälla? Svar: dricka med måtta eller inte alls. Möjligen kan alkoholens uttorkande verkan dämpas genom ett par stora glas vatten innan du somnar efter festen.

Är skadan redan skedd finns en uppsjö av fantasifulla kurer, men ingen är vetenskapligt belagd. Det gäller även de baksmällepiller man läser om ibland. Vitaminer kan ha positiv effekt, och den låga blodsockerhalten kan bättras på med exempelvis druvsocker och juice.

Det positiva med bakruset är att det avhåller många från att dricka för mycket. Men det är kanske en klen tröst när kopparslagarna hamrar som värst. Det bästa är nog att försöka somna om och tänka på författaren Aksel Sandemoses ord. "Livet", skrev han, "är inte så lätt som nykteristerna tror."


Text: Anders Mathlein Illustration: Jens MagnussonDenna text, ursprungligen publicerad i Systembolagets kundtidning Bolaget, återges här i något förkortat skick.